some image

Mediere

Medierea conflictelor, alternativa proceselor clasice

Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate (art.1 din Legea nr.192/2006).

Ea este o cale alternativa de solutionare a confictelor, bazata pe compromis si dictata de necesitati practice. Scopul medierii este de a se gasi solutii la anumite stari conflictuale aparute intre persoane juridice, intre persoane fizice, ori intre persoane fizice si persoane juridice si de evitare a unor procese in fata instantelor judecatoresti, dar se poate apela la mediere si dupa declansarea unui proces.

Medierea este un proces structurat, indiferent cum este denumit, in care doua sau mai multe parti intr-un litigiu incearca, din proprie initiativa, sa ajunga la un acord privind solutionarea litigiului dintre ele, cu asistenta unui mediator.

Domeniile in care poate fi aplicata cu succes medierea

Domeniile pe care le mentioneaza Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt urmatoarele (art. 2 alin. 1 si 2):

  • Drept civil: partaje, revendicari, pretentii;
  • Dreptul familiei: divorturi, partaje de bunuri comune, incredintarea minorului;
  • Drept comercial: pretentii, revendicare, somatii de plata;
  • Drept penal: plângeri prealabile;
  • Domeniul protectiei consumatorilor: prejudicii, nerespectarea clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, clauzele abuziv.