Angajarea cetățenilor non-UE – procedură simplă sau complexă?

Angajarea cetățenilor non-UE – procedură simplă sau complexă?

Forța de muncă calificată în România este tot mai redusă și tot mai multe companii își îndreaptă atenția spre muncitorii din întreaga lume. Pentru a putea munci în țară însă, aceștia au nevoie, în marea lor majoritate, de vize și permise de muncă, obligatorii pentru toate persoanele străine din afara UE/SEE/Elveția.

Avizul de angajare (în muncă), echivalentul contemporan al fostului permis de muncă, se acordă la cererea angajatorului, de către autoritățile române de imigrare, iar acesta îi acordă titularului posibilitatea de a primi o viză de lungă ședere sau un permis de ședere în scopuri de angajare.

Important, deci: persoanele străine nu pot lucra în România înainte de a obține un permis de muncă!

Există mai multe tipuri de permise de muncă care pot fi acordate cetățenilor străini: pentru lucrători permanenți, lucrători sezonieri, pentru stagiari, pentru sportivi, pentru lucrători transfrontalieri, permis de muncă nominal. În funcție de activitate, dreptul de ședere temporară în scop de angajare poate fi prelungit până la 1 an, și până la 2 ani, în cazul lucrătorilor cu înaltă calificare.

Demersurile necesare obținerii permisului de muncă sunt inițiate de către angajator, persoană fizică sau persoană juridică, pe baza documentelor depuse la unitățile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), iar termenul de eliberare al accestuia este de 30 de zile, însă procedura poate fi prelungită cu maximum 15 zile pentru verificări suplimentare. De asemenea, acest termen poate fi suspendat dacă, în urma analizei cererii, se constată că documentele sau informațiile sunt necorespunzătoare. De altfel, această procedură prealabilă este obligatorie în cazul refuzului cererii.

După obținerea permisului de muncă, dacă se află în afara României, sau prezența lor în România nu a fost permisă în baza unei vize de lungă ședere sau a unui permis de ședere, cetățenii străini trebuie să solicite viza de lungă ședere la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Dreptul de ședere acordat cu viza de lungă durată poate fi prelungit prin depunerea unei cereri însoțite de o serie de documente la Inspectoratul General pentru Imigrări. Solicitarea trebuie făcută cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea permisului de ședere anterior. Odată cu aceasta se va prelungi și dreptul de muncă obținut prin angajare, dar numai dacă locul și condițiile de muncă inițiale au fost menținute.

Atunci când un muncitor nu poate demonstra, cu ajutorul permisului de ședere, că muncește în mod legal pe teritoriul României, atât el, cât și compania unde lucrează pot avea probleme. Amenzile pentru angajatori sunt între 10.000 și 20.000 de RON, dar autoritățile pot decide chiar să închidă temporar afacerile unde sunt descoperite activități de muncă ilegale. Din acest motiv, este importantă verificarea periodică a documentelor pentru a evita problemele care pot apărea în momentul în care valabilitatea lor a expirat. 

De asemenea, străinul depistat într-un astfel de raport juridic nelegitim poate fi îndepărtat de pe teritoriul național, aceste consecințe nefiind dorite de nimeni.

Problematica circumscrisă acestui domeniu este diversă și consistentă și nu se reduce la obținerea unui drept de muncă pentru un străin, întrucât specificitatea domeniului atrage în mod constant obligații și drepturi, termene legale stricte, sancțiuni etc., în funcție de evoluția raportului juridic de muncă.

De aceea, pentru a preîntâmpina asemenea probleme, consultanții noștri vă pot ajuta să obțineți autorizațiile, vizele necesare, permisele de muncă și de ședere, să determine categoriile de vize aplicabile, suport în pregătirea tuturor documentelor de angajare pentru angajații străini, precum și consiliere ulterioară, care vă permite să vă degrevați de însușirea, cunoașterea, urmărirea și actualizarea unui cadru normativ de nișă, aflat în continuă schimbare.

Detalii suplimentare la: iccons@gmail.com sau la telefon 0745 019 696.

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că iți oferim cea mai bună experiență de utilizarea a portalului și pentru a facilita navigarea.