Normele actuale din reglementările UE privind asigurările sociale socială prevăd că un angajat care locuiește într-o țară diferită de cea în care își are sediul angajatorul poate lucra până la 25% din timpul său în țara de reședință și rămâne acoperit de asigurările sociale în țara de reședință.
Începând cu data de 1 iulie 2023, a intrat în vigoare Noul acord-cadru privind munca la domiciliu într-o altă țară decât cea în care-ți desfășori activitatea.
Acordul-cadru oferă angajatorilor și angajaților o opțiune prin care un angajat poate lucra până la 49,9% din timpul său de lucru în țara de reședință putându-și păstra asigurările sociale de sănătate în țara angajatorului.
Noile reglementări permit lucrătorilor transfrontalieri să continue să muncească în mod regulat la biroul lor de acasă, fără ca asigurările sale sociale să se mute în țara de reședință. În acest scop, comisia responsabilă a Uniunii Europene a întocmit un acord-cadru pe care statele membre sunt libere să îl semneze și să-l pună în aplicare. Important de reținut: regulile privind impozitele și repartizarea salariilor nu sunt afectate de acordul-cadru.
Cei care doresc să folosească opțiunea prevăzută în Acordul-cadru trebuie să solicite Formularul A1 din momentul în care țara în care locuiesc și țara pentru care muncesc au semnat acest document.
iC Consulting