Fermierii și intreprinderile ce derulează afaceri agricole, vor putea obține în 2022 fonduri europene pentru realizarea de investiții, precum și pentru asigurarea capitalului de lucru. Cele mai importante finanțări nerambursabile sunt oferite prin Programul Național De Dezvoltare Rurală, dar fermierii pot accesa și alte fonduri nerambursabile în acest an.
Cele mai importante programe de finanțare care acordă fonduri europene pentru agricultură în 2022:
Programul Național De Dezvoltare Rurală (PNDR) – fonduri pentru o gamă variată de afaceri agricole:
- cultura cerealelor
- cultivarea legumelor în spații protejate
- creșterea animalelor
- creșterea albinelor
- plantații de pomi fructiferi și arbuști fructiferi
Fondurile europene pot fi accesate de persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, dar și de societăți comerciale, cooperative sau forme asociative.
În funcție de specigicul exploatației agricole, în 2022, fermierii pot accesa următoarele fonduri europene nerambursabile în:
Fonduri europene agricultură pentru modernizarea fermelor agricole
Prin intermediul submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole, fermierii pot obține fonduri europene pentru:
- achiziția de utilaje și echipamente agricole
- realizarea de construcții agricole
- amenajarea unor unități de procesare a produselor obținute în fermă
De asemenea, sunt încurajate investițiile în culturile ecologice, în acest caz finanțările nerambursabile ajung până la 1,5 milioane de euro.
Ultima sesiune de depunere a proiectelor a avut termen final data de 25 ianuarie 2022, dar fondurile europene pentru agricultură nu au fost consumate integral pentru toate sectoarele de activitate, astfel că este posibilă prelungirea perioadei de depunere a proiectelor sau redeschiderea unor sesiuni noi pentru:
- investiții în fermele zootehnice
- procesarea în fermele zootehnice a produselor obținute
- procesare legume și cartofi
Bugetele disponibile și valoarea prouectelor depuse pot fi consultate pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – https://online.afir.info/ContorIntegration/DetaliiDisponibil
Fonduri europene pentru procesarea produselor agricole
Prin Submăsura 4.2 Investiții pentru procesarea produselor agricole, unitățile alimentare pot obține fonduri europene pentru amenajarea , extinderea sau construcția de noi spații destinate procesării laptelui, fructelor, legumelor și a altor produse agricole primare.
Unitățile de procesare alimentară pot solicita un sprijin financiar de pîână la 1,5 milioane euro, decontarea fiind de până la 50 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile.
Sesiunile deschise pentru acest tip de proiecte sunt active până la jumătatea lunii februarie, iar situația în timp real poate fi urmărită pe site-ul AFIR.
Fonduri europene pentru tinerii fermieri
Tinerii fermieri cu vârsta de până la 40 de ani pot accesa Submăsura 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri, prin intermediul căreia pot primi 50.000 euro pentru înființarea unei exploatații agricole. De asemenra, tinerii fermieri care realizează prin intermediul proiectului investiții pentru procesare alimentară sau agricultură ecologică pot obține suplimentar 20.000 euro.
Ultima sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă la finalul anului 2021, însă măsura de finanțare va fi menținută până în 2027, potrivit planificării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Dezvoltarea fermelor mici cu fonduri europene
Fermele de mici dimensiuni sunt sprijinite prin intermediul Submăsurii 6.3 Dezvoltarea Fermelor Mici, cu granturi nerambursabile de 15.000 euro/proiect.
Fonsurile acoperă toate cheltuielile identificate de fermier ca find necesare și pot fi utilizate pentru:
- achiziția de utilaje
- achiziția de terenuri
- achiziția de animale
- plata unor cheltuieli curente
- aprovizionarea cu motorină, îngrășăminte sau material săditor
Pentru această linie de finanțare, fermierii nu trebuie să contribuie cu fonduri proprii în vederea asigurării cofinanțării.
Pentru accesarea acestor fonduri europene, fermierii trebuie să dețină ferme de mici dimensiuni, conform clasificării exploatațiilor agricole pe baza suprafețelor de teren lucrate, a numărului de animale din fermă sau a tipului de culturi înființate.
Fonduri europene pentru cooperare în agricultură
Fermierii dispuși să coopereze cu agenți economici locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare obținute în exploatațiile proprii, prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare, pot obține până la 250.000 euro pentru investițiile planificate.
Fondurile pot fi accesate prin intermediul Submăsurii 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală și au rolul de a asigura cooperarea fermierilor pe plan local cu unități școlare, unități sanitare, hoteluri, restaurante și instituții publice în scopul comercializării fructelor și legumelor obținute în exploatațiile proprii.
Măsura sprijină investițiile pentru:
- realizarea unor construcții ce deservesc activitățile de procesare alimentară
- achiziția de utilaje și echipamente
- decontarea chiriilor
- cheltuieli de marketing pentru etichetare și ambalare
Acest tip de finanțări pot fi accesate până la finalul lunii februarie 2022, conform planificării AFIR.
AGRO IMM Invest România 2022
Investițiile în activități de producție sau procesare sunt susținute, de asemenea, prin acordarea unor facilități la contractarea de credite bancare.
Astfel, fermierii și intreprinderile cu activitate în agricultură, pescuit, acvacultură, și sectorul alimentar, pot solicita garanții de stat pentru contractarea unor credite de investiții sau pentru asigurarea capitalului de lucru.
Grantul acordat acestor categorii de solicitanți include și o componentă nerambursabilă de cel mult 10 la sută din valoarea finanțării garantate și pot avea următoarele valori:
- până la 345.000 euro pentru sectorul pescuitului și acvaculturii
- până la 290.000 euro pentru domeniul producției primare de produse agricole
- până la 2,3 milioane euro pentru sectorul alimentar.
CONSILIER JURIDIC,
LUNG Camelia