Schimbări majore în legislaţia jocurilor de noroc

Schimbări majore în legislaţia jocurilor de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care introduce obligativitatea existenței unor baze de date cu persoanele care practică jocuri de noroc.  

Actul normativ vizează introducerea obligaţiei organizatorilor de jocuri de noroc de a constitui şi a ţine la zi o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile şi de a ţine evidenţa în format electronic centralizat a datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc.

Practic, legea oferă, astfel, instrumentul juridic prin care cei dependenți de jocurile de noroc pot fi ajutați să își depășească acest viciu. Concret, persoanele care îşi declară dependenţa, vor fi incluși într-un registru , iar administratorii sălilor de jocuri vor fi obligați să nu mai permită acestora accesul în incintă, baza de date urmând a fi păstrată pe o perioadă de cinci ani.

De asemenea, în baza de date electronică vor apărea și persoanele indezirabile, adică clienți recalcitranți sau care au provocat daune sălilor de joc. Nu în ultimul rând, va fi păstrată o evidență strictă și a minorilor cărora părinții le interzic această activitate.

O altă modificare a legislație în domeniu vizează modificarea plafonului de la care se va face impozitarea câștigului cu 40%. Astfel, dacă, inițial, impozitul de 40% se aplică la un câștig mai mare de 6.7000 de lei, impozitarea cu acest procent se va aplica tuturor celor care vor avea un câștig ce depășește 1.000 de lei. De asemenea, cei care vor avea un câștig mai mic și nu vor trece de acest prag de 1.000 de lei, vor trebui să plătească un impozit de doar 3%.

În România există, în prezent, 285 de operatori de jocuri de noroc, care au în total circa 70.000 de aparate. Acestă veritabilă industrie generează venituri de aproximativ două miliarde de euro pe an.

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că iți oferim cea mai bună experiență de utilizarea a portalului și pentru a facilita navigarea.