Lucrătorul calificat în culturi de câmp și legumicultură se ocupă cu activităţile de cultivare a pământului în scopul obţinerii de cereale, plante tehnice, culturi furajere și a legumelor. Ocupaţia presupune competenţele necesare pentru pregătirea terenului, semănatul şi întreţinerea culturilor, recoltarea şi valorificarea producţiei principale şi secundare, producerea, depozitarea şi conservarea furajelor și legumelor.
O activitate principală a acestei ocupaţii presupune şi aprovizionarea cu materii prime şi materiale necesare bunei desfăşurări a tuturor celorlalte activităţi specifice. Capacitatea de efort fizic, de organizare a activităţii în funcţie de condiţiile climatice nefavorabile specifice fiecărui anotimp şi a lucrului în spaţiu deschis reprezintă câteva aptitudini specifice, necesare unui lucrător agricol.
Principalele atribuții ale lucrătorului în culturi de câmp și legumicultură:
– aprovizionarea cu materii prime şi materiale specifice ocupației.
– stabilirea amplasamentului culturilor vegetale.
– producerea răsadurilor.
– pregătirea terenului pentru înființarea culturilor vegetale.
– înfiinţarea culturilor vegetale.
– executarea lucrărilor de întreținere a culturilor și recoltarea acestora.
– depozitarea producției în condiții optime pentru valorificare şi consum.
Durata cursului: 3 luni
(perioada în care este cuprinsă atât pregătirea teoretică cât și pregătirea practică)