Modificări în legislația europeană privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

Modificări în legislația europeană privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 173/16 din 9 iulie 2018 a fost publicată Directiva (UE) 2018/957 a Parlamentului European și a Consiliului din 28 iunie 2018 de modificare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii.

Concret, Uniunea Europeană a adoptat recent reguli mai stricte pentru firmele care își trimit muncitori în țările comunitare, dar, în același timp, oferă drepturi mai mari acestora. În principal, noutățile se referă la plata lucrătorilor, care vor primi salarii și sporuri

la nivelul țării în care sunt detașați, la cheltuielile de călătorie, de cazare, sau la condițiile de muncă. În fapt, este vorba despre modificarea Directivei Europene privind detașarea din 1996, un proces care a durat mai bine de doi ani și este rezultatul unor negocieri dure între țările din Vest și cele din Europa de Est.

Noile norme europene au apărut deja în Jurnalul Oficial al UE în 9 iulie 2018, și va intra în vigoare la 29 iulie în toate țările Uniunii Europene. Va fi însă timp pentru ca fiecare țară în parte, inclusiv România, să se conformeze cu prevederile Directivei, prin elaborarea unor legi și acte administrative interne, în termen de doi ani, adică pînă la 30 iulie 2020.

Citiți aici întregul interviu cu Camelia Lung

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că iți oferim cea mai bună experiență de utilizarea a portalului și pentru a facilita navigarea.